RETONING.com
Re-toning > Szakmai oldalak > Anatómia > Izomtan

WARNING

  • Missing log ./cmsimple/log.txt

Izomtan

1. Általános izomtan

A mozgás aktív szervei, az ún. vázizmok harántcsíkolt izomszövetből állnak. Az izom egyik vége rendszerint rögzített, a másik pedig mobilis. Az izmok mozogni képesek (contractio), közelítik eredési és tapadási végüket.

Az együttműködő izmokat agoistának (pl.: könyökhajlítók), az ellentétes hatásúakat antagonistáknak (pl.: hajlítók-feszítők) nevezzük.

Általában az izom proximális végénél beszélünk eredésről és distalisan tapadásról. Mindkettő lehet inas (ín=tendo), bőnyés (bőnye=aponeurosis), vagy izmos tapadás.

Az izmok működésekor változhat az izom hossza, ekkor a működő izom megrövidül. Változhat csupán az izom tónusa is, ha a két végpontja rögzített, ilyenkor az izom feszülése nő.

A testtartásban szereplő izomtónus fenntartásán kívül a vázizmok működése az ízületek mozgatása. Az izomzat feladata az ízületek rögzítése is.


All contents presented are for informational purposes only and not intended to diagnose or treat. Always seek professional advice!
All contents presented should be reproduced with the written permission of retoning.com. A honlapon közölt információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a megfelelő szakmai kivizsgálást és kezelést. Kérje, orvosa vagy gyógytornásza segítségét! Az oldal részének vagy egészének másolása csak a retoning.com írásos hozzájárulásával lehetséges!

STÚDIÓK:
OKTOGON, BUDA

Időpont:
+36-1-3325561
+36-70-310-9000